FLAŞ HABER

Bireye özel birinci cilt kanseri aşısı test ediliyor: Heyecan verici

Cilt kanserinin en ölümcül tipi olan melanoma karşı dünyanın birinci “kişiselleştirilmiş” mRNA aşısının denemesi İngiltere’de yapılıyor.

Bireye özel birinci cilt kanseri aşısı test ediliyor: Heyecan verici

Geçen Ağustos ayında baş derisindeki melanom büyümesi ameliyatla alınan 52 yaşındaki Steve Young, aşıyı deneyecek birinci hastalardan biri.

Aşı, bağışıklık sisteminin kalan kanserli hücreleri tanımasına ve yok etmesine yardımcı olmak üzere tasarlandı.

BBC Türkçe’nin haberine nazaran; bu formda kanserin geri dönmeyeceği umuluyor.

Aşı, mRNA-4157 (V940), mevcut Covid aşılarıyla tıpkı teknolojiyi kullanıyor ve son etap Faz 3 denemelerinde test ediliyor.

University College London Hospitals’da (UCLH) yapılan denemede tabipler bu aşıyı, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini öldürmesine yardımcı olan pembrolizumab ya da Keytruda isimli ilaçla birlikte veriyorlar.

Genetik imza

Moderna ve Merck Sharp and Dohme (MSD) tarafından üretilen kombine tedavi, klinik deneyler dışında şimdi sıhhat sisteminde rutin kullanıma sunulmuş değil.

Avustralya da dahil öteki kimi ülkelerde de daha fazla delil toplamak ve daha yaygın uygulanıp uygulanmayacağını görmek için hastalar üzerinde denemeler yapılıyor.

Aşı, şahsileştirilmiş olarak, yani yapısı her bir hastaya uyacak biçimde değiştirilerek sunuluyor.

Hastanın kendi tümörünün genetik yapısına uyumlu biçimde oluşturuluyor. Bedene sırf bu kanser hücrelerinde bulunan belirteçlere yahut antijenlere saldıran proteinler yahut antikorlar üretmesi için talimat veriyor.

‘Heyecan verici’

UCLH araştırmacısı Dr. Heather Shaw, aşının melanomlu hastaları tedavi etme potansiyeline sahip olduğunu ve akciğer, mesane ve böbrek tümörleri üzere başka kanserlerde de test edildiğini söyledi.

“Bu hakikaten uzun vakittir gördüğümüz en heyecan verici şeylerden biri” diyen Shaw şu bilgiyi verdi:

“Kesinlikle hasta için özel olarak üretildi -bunu diğer bir hastaya veremezsiniz zira işe yaramaz. Bu cins şeyler son derece teknik ve hasta için özel olarak üretiliyor.”

Uluslararası araştırmanın İngiltere ayağı, Londra, Manchester, Edinburgh ve Leeds dahil olmak üzere sekiz merkezde en az 60-70 hasta toplamayı hedefliyor.

Londra’da tedavi gören Young, “Gerçekten çok heyecanlıyım. Kanseri durdurmak için en âlâ bahtım bu” dedi.

Melanomun yaygın belirtileri şunlardır:

* Yeni bir olağandışı ben
* Büyüyen yahut değişen bir mevcut ben
* Evvelki olağan deri dokusunda değişiklik
* Güneşten korunmak ve ciltte değişiklik olup olmadığını nizamlı biçimde denetim etmek değerli.

Bir melanom ne kadar erken teşhis edilirse, tedavisi o kadar kolay ve tedavinin başarılı olma mümkünlüğü o kadar yüksek oluyor.

Aralık ayında yayınlanan Faz 2 deneme bilgileri, immünoterapi Keytruda ile birlikte aşı alan önemli yüksek riskli melanomlu bireylerin üç yıl sonra ölme yahut kanserlerinin geri gelme mümkünlüğünün, yalnızca ilaç alanlara nazaran neredeyse yarısı (yüzde 49) olduğunu ortaya koymuştu.

Dr. Shaw, özellikle “nispeten tolere edilebilir yan etkileri” olduğu için tedavinin “oyun değiştirici” olabileceğine dair umutlu olduklarını söyledi.

Bu yan tesirlerin yorgunluk ve aşı yapıldığında kolda ağrı olduğunu belirten Shaw, hastaların birçok için bunun grip ya da Covid aşısı olmaktan daha berbat görünmediğini söyledi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ