FLAŞ HABER

İklim krizi iç organlara ve zihne ziyan veriyor

Global ısınmanın tesiriyle yaşanan iklim değişikliğinin çalışanların büyük çoğunluğunda kanser, kalp-damar ve teneffüs hastalıkları, böbrek işlev bozuklukları ve zihinsel sıhhat meseleler yarattığı kaydedildi.

İklim krizi iç organlara ve zihne ziyan veriyor

Birleşmiş Milletler Memleketler arası Çalışma Örgütü’nün (ILO) ‘Değişen İklimde İş Sıhhati ve Güvenliğinin Sağlanması’ başlıklı raporu yayımlandı.

Buna nazaran, iklim değişikliği global olarak çalışanların yüzde 70’i için önemli sıhhat problemlerine neden olurken, bunlar ortasında kanser, kalp-damar ve teneffüs hastalıkları, böbrek işlev bozuklukları ve zihinsel sıhhat sıkıntıları yer alıyor.

Mevcut iş sıhhati ve güvenliği şartları, ortaya çıkan risklerle başa çıkmakta zorlanıyor.

Üçte ikisi çok sıcağa maruz kalıyor

İklim değişikliği halihazırda dünya genelinde çalışanların güvenliği ve sıhhati üzerinde önemli tesir oluştururken, 2020’de 2,4 milyardan fazla emekçinin (3,4 milyarlık global iş gücünden) çalışma sırasında çok sıcaklığa maruz kaldığı belirtildi.

Küresel iş gücünün hissesi olarak hesaplandığında 2020’de yüzde 65,5 olan bu oran yüzde 70,9’a yükseldi. Çok sıcaklar nedeniyle çalışma sırasında 22,8 milyon yaralanma yaşanırken, bu sebeple yılda 18 bin 970 emekçinin hayatını kaybettiği kestirim ediliyor.

1,6 milyar personel ultraviyole radyasyonuna maruz kalırken, her yıl 18 bin 960 çalışan melanom dışı deri kanseri nedeniyle hayatını yitiriyor.

Kirlilik can alıyor

Öte yandan 1,6 milyar emekçi çalışma sırasında hava kirliliğine maruz kalırken, bu durum, her yıl açık havada çalışanlar ortasında 860 bine kadar “çalışma kaynaklı” ölümlerin yaşanmasına neden oluyor.

Tarım bölümünde çalışan 870 milyondan fazla emekçi zirai ilaçlara maruz kalıyor, her yıl 300 binden fazla mevt pestisit zehirlenmesinden kaynaklanıyor. Her yıl 15 bin çalışma kaynaklı can kaybı, parazit ve vektör kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşanıyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ